Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dál, mimo rozum

18. 3. 2011

 Japonský zenový mistr jednou přijal univerzitního profesora, který se přišel informovat o Zenu. Mistr podával čaj. Japonský čajový obřad je dlouhý a komplexní a vědec byl čím dál více netrpělivý jak mistr klidně procházel všemi 54 kroky obřadu. Když byl čaj hotový, začal jej nalévat do návštěvníkova šálku. Když byl šálek plný, pokračoval v nalévání.

Čaj začal přetékat a profesor se už neudržel. „Už je plný. Víc už se tam nevejde!“
„Jako tento šálek“, řekl mistr, „jsi i ty plný svých vlastních názorů a myšlenek. Jak tě mohu něco naučit, když nejdříve nevyprázdníš svůj šálek?“
Lidský rozum je neuvěřitelná věc. Rodí se v něm myriády objevů, vymožeností a vynálezů, které pomáhají vylepšovat svět, ve kterém žijeme. Současné technologické pokroky jsou fascinující a vytvářejí způsob života, který by před pár dekádami vypadal jako vědecká fikce. Přesto ale, ve své úžasné komplexnosti, pracuje rozum v limitech duality. Hodný zlý, správný špatný, světlý tmavý, nahoře dole; to jsou principy na kterých je rozum založen.
Pro rozum je nemožné nahlédnout dál, za své vlastní omezení; rozum nepochopí, například, lásku. Může provést pokus, možná, popsat pocit, možná vysvětlí chemické reakce, které vytvářejí prožitek lásky, ale láska sama o sobě nemůže být roumem plně pochopena.
Pokud si přejeme prožít uvědomění, musíme překročit říši rozumu. Musíme opustit to, co známe a vydat se do ničím neohraničené nicoty. Zdi, které jsme si vybudovali nás udržují v bezpečí našich omezení, ale tyto zdi nás také udržují ve vězení naší nespokojenosti. Naše přirozená zvědavost nás vždy nepříjemně vytáhne z podvědomí a dodá nám odvahu posunout se mimo naše zvyky a hledat něco víc.
Rozum je oceňován ze všeho nejvíce v západní společnosti, přesto že je v tolika směrech velmi omezující. Naštěstí to tak je, protože kdybychom znali všechno, přišli bychom o tajemství, které činí ze života dobrodružství. Je to ta nejistota, která přivádí do života zápletky a vzrušení. Jak velmi nudným by se všechno brzy stalo, kdybychom znali odpovědi na všechny otázky. 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář