Jdi na obsah Jdi na menu
 


Civilizace starověké Ukrajiny?

20. 1. 2009

U města Luhansk na východě Ukrajiny byly objeveny dvě 60 metrů vysoké stavby pyramidového tvaru, jejichž stáří archeologové odhadují na 5 tisíc let. Chrámový komplex s obětními oltáři připomíná jihoamerické pyramidy Aztéků a Inků. Dávní tvůrci vybudovali své kultovní centrum na vrcholu hory. Po úbočích k němu stoupají kamenná schodiště. Zajímavý nález byl široké věřejnosti představen v průběhu srpna a září 2006.

Místo údajného nálezu ukrajinských pyramid "Je to první monument tohoto stáří a typu objevený ve východní Evropě," prohlásil doktor historických věd a vedoucí archeologického výzkumného týmu Viktor Kločko. "Lidé žili v okolí údolí a vylézali nahoru, aby tam prováděli své obřady. Měli svůj pohanský kult, jako předchůdci Slovanů uctívali Slunce. Úpně to mění naše představy o sociální struktuře a vývojové úrovni těchto chovatelů dobytka a farmářů, kteří byli přímými předky většiny evropských národů," domnívá se Kločko. Složité pyramidové útvary podle něj svědčí o tom, že tehdejší společnost byla rozvinutá a dobře organizovaná.

I přes jasné závěry místních archeologů není stanovisko ukrajinské Akademie věd jednoznačné. Odvážná tvrzení v současné době ověřuje skupina expertů.

Orientační mapa Ukrajiny Komplex, jehož rozloha přesahuje dva kilometry čtvereční, byl využíván asi dva tisíce let. Obří hliněné desky, z nichž každá váží nejméně dvě tuny, byly posazeny do kruhu nad sebe. Na místě byly nalezeny pozůstatky obětin, popel a keramika. Badatelé však nenarazili na žádné šperky nebo mince. Horní část stavby nebyla dosud odkryta a předpokládá se, že potrvá několik desetiletí, než budou vykopávky dokončeny. Luhanské úřady mezitím ve snaze zvýšit turistický ruch začaly plánovat vyhlášení muzea pod širým nebem a zřízení nového hotelu.

"Co mě nejvíce překvapilo, je rozloha tohoto obrovského komplexu," řekl v rozhovoru pro ruskou televizi student Stanislav Mogilnyj, který archeologům pomáhá. "Je to tak neuvěřitelné - dílo titánů."


Videozpráva BBC:
-BBC News (Video: Pyramids found in Ukraine)


Zpracováno podle:
- Aktuálně.cz (17.09.2006, Vědci: Předkové Slovanů stavěli pyramidy)
- BBC News (07.09.2006, 'Pyramids' discovered in Ukraine)
- The Guardian (08.09.2006, Bronze Age pyramid found in Ukraine)
- Lugansk.info (10.08.2006, Na Luganščine našli ispolinskie piramidy, očeň pochožie na egipetskie)

zdroj: gnosis9.net

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář