Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obří lidé - předěláme historii ?

22. 1. 2009

Jiří Matějka

 

Unikátní objev obřích koster
Gruzie, srpen 2008

Senzační archeologický objev lidských kostí neobvykle velkých rozměrů. V Gruzinské oblasti Haragulsk nedaleko Borjomi byly v jeskyni nalezeny kosti obra. Podle legend, které si po staletí předávají místní lidé, obývala tuto oblast podivná stvoření – obři. Nyní se tyto legendy staly realitou. Po prvním průzkumu vědci zjistili, že nalezená lebka je téměř trojnásobně veliká než mají moderní lidé. Podle kostí pak stanovili výšku jedince, kterou měl za svého života. Obr byl vysoký 2,5 – 3 metry.

Podle legend obývali obři oblast hor Borzhomi před 25 tisíci lety. Geologové prokázali, že tuto oblast kdysi postihlo velké zemětřesení, které změnilo povrch.
 

 

V tomto okamžiku nejsou k dispozici žádné další informace o nálezu. Objevené zkamenělé kosti byly odeslány k dalšímu studiu, které může přinést nová překvapení.

 


 

Lidé byli obři


V historických kronikách 19. století jsou popisovány nálezy koster lidí neobvykle vysokého růstu.


V roce 1821 byly nalezeny ve státě Tennessee trosky kamenné zdi, a pod ní dvě kostry lidí vysokých 215 centimetrů. Ve Wisconsinu během výstavby skladu na obilí nalezli pracovníci v roce 1879 velké obratle, kosti a lebku „neuvěřitelné velikosti“.


V Utahu v roce 1883 bylo prozkoumáno několik pohřebních pahorků, ve kterých se nacházely hroby lidí velmi vysokého růstu – 195 centimetrů, to je 30 centimetrů nad průměrných vzrůstem prapůvodních indiánů. Neexistují žádné záznamy ani legendy vysvětlující původ těchto obrů.

 

V roce 1885 v Gasterville (Pensylvánie) objevili archeologové kamennou hrobku s kostrou člověka vysokého 215 centimetrů. Na stěnách krypty byly vysekány obrázky primitivních lidí, ptáků a zvířat.

 

V roce 1898 v Porúří (Německo) vykopali horníci zkamenělé kosti lidí vysokých od 210 do 240 centimetrů.

  

 

V roce 1890 otevřeli egyptští archeologové kamenný sarkofág zasypaný hlínou, kde byly dvoumetrová mumie žen a dětí. Tyto tzv. ďábelské mumie se dramaticky liší od starověkých egyptských mumií. Podobné pozůstatky mužů a žen s červenými vlasy byly objeveny roku 1912 v jeskyni nedaleko Lovloke (Nevada). Ženské kostry měřili dva metry a mužské asi tři metry!

Australský „megathropus


V blízkosti Basarsty se podařilo horníkům najít zkamenělé obrovské lidské stopy. Podle australských antropologů se růst těchto lidí, které nazývají megathropus, pohyboval od 210 do 365 centimetrů.

Podobné kostry tzv. megathropusů se nachází v Číně. Z nálezů fragmentů zubů a čelistí vypočítali vědci rozměry člověka: obři z Číny měřili 3 až 3,5 metru a jejich hmotnost musela být cca 400 kg.

 

V říčních usazeninách v oblasti Basarsty se nalézají kamenné artefakty neobvykle velké hmotnosti a velikost – nářadí, nože a sekery. Je nepravděpodobné, aby moderní Homo sapiens využíval tyto nástroje o hmotnosti 4 až 9 kilogramů.

 


V roce 1985 zkoumala popisovanou oblast antropologická expedice. Provedené vykopávky vynesly nečekaný objev: mimo jiné zkameněliny našli zub vysoký 67 milimetrů a široký 47 milimetrů. Majitel zubu musel být vysoký minimálně 7,5 metru s hmotností cca 370 kg! Radiokarbonovou metodou bylo určeno stáří zubu na celkem devět milionů let.


V roce 1971 (Queensland) vyoral zemědělec Stephen Walker na svém poli kus čelisti se zuby vysokými pět centimetrů. V roce 1979, v Megalong Valley (Blue Mountains), našli místní obyvatelé obrovský kámen vyčnívající nad hladinu s otisky obrovské nohy s pěti prsty. Prsty „meganohy“, podle výpočtu by musela být 60 centimetrů dlouhá, měřily 17 centimetrů.

  

Poblíž Melgoa byly nalezeny tři otisky nohou velkých 60 centimetrů na délku a 17 centimetrů na šířku. Délka obřího kroku je 130 centimetrů. Podle odborníků zůstaly zkamenělé stopy uzavřeny v sopečné lávě po miliony let. Fosilní stopy jsou hodně staré, vznikly mnohem dříve než se v Austrálii objevil první Homo sapiens (pokud je teorie evoluce správná..).

 

Obrovské otisky ve vápenci (River Makley)jsou stejně staré. Otisk prstu má šířku 25 centimetrů. Je zřejmé, že Australští domorodci nebyli prvními obyvateli kontinentu. Je zajímavé, že v jejich legendách jsou vzpomínáni obři, kteří pobývali právě v těchto území.


Jiné obří důkazy


Ve staré knize „Historie a starověk“, která je nyní uložena v Oxfordské univerzitní knihovně je zaznamenán středověký nález obří kostry v Cumberland. Délka kostry je 4 metry a zuby tohoto velkého muže jsou vysoké 17 centimetrů.

V Nevadské pouštní oblasti se od nepaměti ryžuje zlato. V roce 1877 si horník náhodou všiml něčeho podivného, co vyčnívalo ze strmé skály. Byla to zkamenělá lidská holenní kost. Horníci opatrně vysvobodili nález ze skály a odvezli jej do Evrek Stone. Zkamenělá kost byla uvězněna v křemenu a na první pohled vypadala, že je hodně stará. Noha byla zlomena nad kolenem, kolenní kloub byl částečně zachovalý. Lékaři, po přezkoumání nálezu, dospěli k závěru, že zkamenělá kost patří nepochybně člověku. Ale nejvíc fascinující provedené antropologické měření. Velikost nohy byla od kolena po patu 97 centimetrů a vlastník takové končetiny byl za svého života vysoký 3 metry a 60 centimetrů. Ještě více nepochopitelné je stáří křemene, ve kterém byla zkamenělina nalezena – 185 milionů let. To byla podle současného datování éra dinosaurů. Objev vyvolal antropologickou senzaci a na místo byla vyslána výzkumná expedice v naději, že objeví zbývající část kostry. Ale bohužel, nic jiného nebylo objeveno.

 


V roce 1936 zkoumal německý antropolog a paleontolog Larson Kohl obří lidské kostry nalezené na břehu jezera Elayzi ve střední Africe. 12 mužů pohřbených v hrobu mělo za svého života výšku od 350 do 375 centimetrů. Je zvláštní, že jejich lebky byly zkoseny k bradě a měly dvě řady horních i dolních zubů.

 


Během druhé světové války, v Polsku, byly při hromadných popravách a kopaní obřích jam, nalezeny zkamenělé lebky 55 centimetrů vysoké lebky. To je téměř třikrát více než u moderního dospělého člověka. Gigant byl za svého života vysoký minimálně 3,5 metru.

Obří lebky


Ivan T. Sanderson, přední zoolog, byl v šedesátých letech častým hostem americké televizní show „Saturday Night“. V roce 1950 obdržel od zvědavého diváka dopis. Alan Makshira z Aljašky v něm popisoval objevy, který učinili při práci buldozerem na stavbě silnice. Pracovníci objevili ve dvou pohřebních pahorcích obrovské zkamenělé lebky, obratle a kosti dolních končetin. Výška lebky dosahovala 58 centimetrů a na šířku měla 30 centimetrů. Starobylí obři měli dvojnásobný počet zubů, plochou hlavu, v horní části lebky byl kruhový otvor. Je nutné poznamenat, že v nedávné době některé domorodé kmeny v Severní Americe deformovali hlavy kojenců. Nuceně tím prodlužují a zplošťují lebku – po vzoru pradávných bohů? Nalezené kosti a obratle měly trojnásobnou velikost než dnešní člověk. Délka holenní kosti se pohyboval od 150 do 180 centimetrů. větší, než je moderní člověk. Délka této holenní kosti se pohybovala v rozmezí od 150 do 180 centimetrů.


Z diamantového dolu v Jižní Africe byl v roce 1950 dovezen ke zkoumání obrovský kus lebky vysoké 45 centimetrů. Nad očními oblouky se nacházely dva podivné výrůstky připomínající malé rohy. Antropologové určili stáří lebky na – asi devět milionu let...


článek vyšel v čísle 80/2008

 

   WM magazín 2008; www.mwm.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Článek

Administrátor,25. 7. 2010 10:59

Článek o obřích lidech najdeš na adrese:
http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2009030148
Přeji hezké čtení. Ahoj.

Bohužel...

Administrátor,25. 7. 2010 10:53

Zdravím, bohužel se mi na těchto stránkách porouchal editor, takže s těmi příspěvky zjevně nepůjde hnout. Ale mohl bys tento příspěvek najít přímo u zdroje mwm-časopisu pod jménem autora. Lovu zdar a omlouvám se za špatný fond. Čauky!

zajímavé

Kamil,24. 7. 2010 17:50

Velmi zajímavé téma, bohužel zde schází konce řádků, věty jsou "uříznuté" :-( Nešel by text opravit ? PelnarK@seznam.cz