Jdi na obsah Jdi na menu
 


Britské ministerstvo obrany zveřejnilo 6 tisíc stran dokumentace o UFO

20. 2. 2010
Britské ministerstvo obrany dnes zveřejnilo rozsáhlou kolekci záznamů o pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO). Archivní záznamy z let 1994 až 2000 obsahují 24 obrázků a 6 tisíc stran dokumentace se svědectvím mnoha stovek lidí. Soubory (ve formátu pdf) jsou volně ke stažení na portálu britského Národního archivu.
Ministerstvo obrany Velké Británie V některých případech sledovaly neznámé létající objekty celé skupiny lidí. UFO viděli i vojáci, piloti civilních letadel či policisté.

Zajímavý incident oznámili například piloti British Airways letu 5061 z Milána do Manchesteru 6. ledna 1995. Při přeletu nad anglickým pohořím Pennines spatřili piloti Roger Wills a Mark Stuart na dvě sekundy zářící objekt, který minul ve velké rychlosti letadlo. Radar kontroly leteckého provozu v Manchesteru objekt nezachytil.

Jedním ze zdokumentovaných případů je příběh muže z Ebbw Vale ve Walesu. 27. ledna 1997 v noci jel ve svém voze směrem k domovu, když spatřil neznámý světelný objekt ve tvaru trubice. Těleso se příblížilo k jeho autu a způsobilo, že mobilní telefon i autorádio přestaly fungovat. Když muž dorazil domů, pocítil fyzickou nevolnost a projevilo se u něj kožní onemocnění, proto musel vyhledat lékaře. Událost byla oficiálně zaprotokolována 28. ledna 1997.

Jiný zážitek z března 1997 popsal muž z Birminghamu. Kolem čtvrté hodiny ranní, když se vracel z práce, uviděl velký modrý objekt trojúhelníkového tvaru. UFO se bezhlučně vznášelo nad jeho zahradou. Psi v okolí štěkali. Po krátké době objekt "vystřelil" pryč a zanechal po sobě zbytky jakési "hedvábně bílé hmoty" na vrcholcích stromů. Vzorek látky muž uložil do zavařovací sklenice. Co se s ní pak stalo, to už zpráva neuvádí.

Podivně rotující červeně, modře, zeleně a bíle blikající světla natočili v říjnu 1996 na video policisté v anglickém Bostonu a Skegness. Světla pozorovala i posádka lodi nacházející se v nedalekém zálivu. Ve stejné době sledovali neidentifikované body na obrazovce radaru příslušníci Královského letectva (RAF). Událost tehdy vzbudila zájem veřejnosti, RAF proto vydalo oficiální prohlášení. V něm ovšem pozorování smetlo ze stolu. Ve skutečnosti mělo jít o hvězdy a planety. Na radaru se prý odrážely nepohyblivé cíle vyvolané nedalekou kostelní věží.


DOKUMENTACE: Newly released UFO files from the UK government Šipka


Nákres UFO Nákres UFO

Mezi nákresy v dokumentaci je trojúhelníkový objekt, který se údajně vznášel u stožáru nedaleko
Knutsfordu (vlevo). Na druhém obrázku je 'létající talíř' pozorovaný ve Watfordu.

Autor: Libor Kukliš; gnosis9.net
Zdroje: The National Archives, BBC News, BBC News, Novinky, iHNed.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář