Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radar potvrdil existenci ledu v kráterech na Měsíci

5. 3. 2010

Washington - Vědcům amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se pomocí radaru, který do vesmíru vynesla indická raketa, podařilo najít zásoby vody na severním pólu Měsíce. Podle zprávy zveřejněné na internetových stránkách NASA radar našel led ve více než 40 menších kráterech.

Obrazek

Velikost kráterů se různí od dvou do 15 kilometrů v průměru. I když celkové zásoby vody v oblasti závisí na tloušťce vrstvy ledu, vědci odhadují, že by na severu souputníku Země mohlo být přibližně 600 milionů tun zmrzlé vody.

"Nový nález dokazuje, že Měsíc je ještě zajímavější a přitažlivější, než jsme si dříve mysleli. Jako místo pro vědecké výzkumy a expedice i jako operativní základna," uvedl šéf amerických vědců Paul Spudis.

Radarová sonda Mini-SAR mapovala odvrácenou severní stranu Měsíce za použití polarizace a pomocí rádiových vln. Výsledkem bylo zjištění, že vnitřek některých kráterů charakteristiku podobnou ledu. Nález tak může poskytnout podklady pro další zkoumání oblasti. Závěry výzkumu doplňují dřívější zjištění mapující výskyt vody na Měsíci.

Sonda Mini-SAR je jedním z 11 zařízení, které NASA k těmto výzkumům využívá. Jedním z posledních známých pokusů byl řízený dopad rakety a sondy LCROSS, při kterém sonda zkoumala částice prachu vymrštěné pádem nosné rakety na povrch Měsíce.

Měsíční krátery ukrývají vodu

1. ledna 2010  7:01
VĚDA V ROCE 2009 - Několik družic vloni potvrdilo, že se na našem nejbližším kosmickém sousedovi nachází vodní led.

Je na Měsíci voda? Pokud ano, v jakém množství? Odpovědi na tyto otázky mohou zásadně ovlivnit budoucí osidlování našeho vesmírného souputníka. Zdroje vody usnadní zásobování stálých lunárních stanic a zároveň mohou posloužit jako zdroj paliva.
Pozorování dřívějších sond naznačovalo, že krátery v polárních oblastech, kam téměř nikdy nedopadá sluneční světlo, mohou ukrývat značné množství vodního ledu. Loňská mise družice LCROSS (zkratka v překladu znamená satelit pro pozorování a snímání měsíčního kráteru) měla přinést definitivní potvrzení. Družice v říjnu nasměrovala poslední stupeň své nosné rakety do kráteru Cabeus poblíž měsíčního jižního pólu. Použila ho jako projektil, který měl vymrštit mračna horniny. Kolem nich družice prolétla a měřila její složení, než sama ukončila svůj život nárazem o kus vedle.
První snímky z kamery na palubě družice, které mohl v přímém internetovém přenosu sledovat celý svět, vzbudily rozpaky - očekávaný výron prachu se nedostavil, nebo nebyl zdaleka tak dobře vidět, jak se očekávalo. Zástupci NASA přesto ujišťovali veřejnost, že operace skončila úspěšně, jenom analýza dat potrvá o něco déle. Po několika týdnech skutečně oznámili výsledek: sonda ve vymrštěném materiálu našla 95 litrů vody.

Obrazek

Vodu vyrábí i Slunce
Nedlouho před tím přišly zprávy o možné přítomnosti vody na Měsíci také z jiných zdrojů. Časopis Science v říjnu zveřejnil výsledky měření tří sond - indické družice Čandraján-1 a sond Deep Impact a Cassini, které v minulosti kolem našeho souputníka prolétaly. Všechny došly ke stejnému zjištění: na lunárním povrchu se nacházejí vazby kyslíku a vodíku, jaké jsou buď ve vodě, nebo v minerálech obsahujících skupinu hydroxyl (OH).
Pokud jde o vodu, není jí mnoho: na území o velikosti baseballového hřiště bychom jí našli pouhou skleničku. Navíc její množství kolísá. Vědci to dávají do souvislosti se slunečním větrem - proudem vysokoenergetických částic, které dopadají na měsíční povrch a reagují s minerály obsaženými v půdě, především s oxidem železnatým. Redukují ho na kovové železo a slučují se s kyslíkem, při čemž vzniká buď hydroxyl, nebo voda.
I v případě, že se skutečně jedná o vodu (resp. vodní led), není ho dostatečné množství a koncentrace pro využití budoucími kolonizátory. Nejnadějnějším místem pro stavbu lunární základny tedy zůstává okolí kráterů v polárních oblastech.

Autor: Eva Vlčková - Lidové noviny

Zdroj: www.lidovky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář