Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neuvěřitelný průlet komety "Lovejoy"

11. 1. 2012

Ve dnech 15. a 16. prosince byli astronomové svědky nevídané události, když takřka skrze Slunce proletěla kometa jménem Lovejoy ("Láska-radost"). Jeden z nejjasnějších pozorovaných objektů za poslední dobu se příblížil ke Slunci od jihu a byl provázen dlouhým chvostem. Pak přibližně ve čtvrtek k jedenácté kometa vletěla do plamenů Slunce a zdálo se, že tam skončí svůj život. Asi po hodině však astronomové NASA s překvapením konstatovali: "Láska-radost" žije! Kometa vstala z mrtvých a vyšla z druhé strany zcela neporušena a pokračovala ve své dráze. Neuvěřitelné!

S touto možností astronomové z NASA vůbec nepočítali a očekávali, že se objekt tvořený prý ledem a prachem rozpustí ještě před vletem do žhavé plazmy. Čím více se objekt blížil Slunci, tím více zářil, až dosáhl hranice atmosféry. Tam také kometa "odhodila" svůj chvost, který pak byl pomalu odvát do prostoru. Přibližně v půl druhé můžeme vidět objekt, jak vylétá z druhé strany a oblétá Slunce, kde pak až asi po dvaceti hodinách a ve velké vzdálenosti od Slunce opět začíná tvořit ohon z plynových částic. "Láska-radost" skutečně prošla peklem a přežila jako zázrakem!

Tento "průlet" byl zcela ojedinělý, a myslím, že podobný zatím nebyl pozorován. Zanechává několik otázek, zejména, jak je možné, že se jádro komety při průletu skrze atmosféru Slunce nerozpustilo, když, jak se domníváme, je tvořeno ledem a prachem, když bylo přes jednu hodinu vystaveno teplotě přes milion stupňů Celsia? Další podivné chování můžeme vidět u ohonu komety. Vidíme, že kometa Lovejoy dosáhla hranice Slunce a ohon komety je celou dobu za ní. Po hodině však vidíme jádro komety vylétat z druhé strany bez jakéhokoliv ohonu plynových částic. Kam se poděl? Vyčerpala kometa své zásoby zmrzlých plynů? Po několika tisících kilometrech od Slunce však kometa zase začíná tvořit plynový oblak. Je to docela zvláštní situace. Nicméně vysvětlení náleží odborníkům. Průlet komety Lovejoy se však jistě zapíše mezi největší astronomické události.

Zde uvádíme několik záběrů události z družice SOHO:

  

Text: Ladislav Zelinka



Více zde: http://www.exopolitika.cz/news/neuveritelny-prulet-komety-lovejoy/
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář