Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruští vědci se setkali, aby diskutovali o mimozemských civilizacích

1. 8. 2011

Ruští vědci se setkali, aby zkoumali, jak se dostat do kontaktu s mimozemskými civilizacemi, o kterých věří, že existují. Ruský institut aplikované astronomie v St. Petersburgu hostil třetí sympózium na téma „Hledání životních signatur“. Konference se konala od 27. června do 30. června 2011.

Úvodní řeč přinesly celosvětové hlavní novinové titulky. Ředitel ruské akademie vědeckého aplikovaného institutu astronomie Dr. Andrej Finkelstein uvedl, že by mimozemšťané mohli vypadat jako my, mít dvě ruce, dvě nohy a hlavu a že pravděpodobně s nimi přijdeme do kontaktu v průběhu 20 let. Většina novinových zpráv se kloní k názoru, že vize Dr. Finkelsteina jsou příliš optimistické. Další přednáška byla od Dr. Claudia Moccone z Itálie. Je ředitelem Mezinárodní akademie astronautiky, kde se zkoumá vesmír a v roce 2002 mu byla udělena ligou SETI cena Giordana Bruna za své úsilí zbudovat radio-observatoř na vzdálené straně Měsíce. Snahy o uskutečnění takovéhoto projektu stále probíhají. Ve skutečnosti Maccone také bude přednášet další den o důležitosti OSN při ochraně vzdálené strany Měsíce, zabezpečení pro vědecké účely atp.

Další taktikou, nastíněnou v programu konference, je to, na co se odvolává jako na „aktivní“ SETI. SETI totiž zůstává jako pasivní vyhledávání mimozemských civilizací. O organizaci SETI víme, že se ve Spojených státech typicky zaměřuje na to, co se nazývá „pasivní“ SETI. Je to poslouchání mimozemských signálů. Aktivní SETI, také nazývané METI – je vysílání zpráv mimozemským inteligencím, což je vlastně vysílání signálů na planety, o kterých se věří, že mohou být obydlené. Na podporu jejich argumentu, že snahy „aktivní“ SETI by měli zesílit, uvádějí: „Objev - od roku 1995 - více než 500 extrasolárních planet vyjasňuje, že jak pasivní, tak aktivní SETI může nyní být „zacíleno“ k exoplanetám, které jsou situovány uvnitř osídlených zón, čímž se dále zvyšuje možnost úspěchu SETI.“

Zatímco jsou konference SETI ve Spojených státech tradičně velmi konzervativní, zdá se, že ruské sympózium je mnohem otevřenější. Některá z témat byla:

Planetární systémy červených trpaslíků a civilizací

Možnost mezihvězdného impéria

Jaké jsou podobnosti a rozdíly mezi civilizacemi ve vesmíru?

Hvězdy-Planety-Život-Civilizace

Statistiky pro exoplanety a mimozemské civilizace

 

Avšak zdá se, že Dr. Lev Gindilis ze Stenbergova státního astronomického institutu Lomonosovy univerzity v Moskvě si všímá slov svého kolegy astrofyzika Dr. Stephena Hawkinga a jeho přednáška se zabývala tím, zda je či není nebezpečné takové signály do kosmu vůbec vysílat. Aktivní SETI by totiž mohlo dosáhnout ke špatným kosmickým bytostem, což může přinést nechtěné hosty.

Zajímavé je, že Dr. Gindilis řídil jednou analýzy pozorování UFO v Rusku, v rámci kterých došel k závěru, že mnohé nebyly objekty lidské výroby ani přírodními jevy. Takže tu máme příběh z Ruska o ufologické analýze a o dalším zkoumání UFO v Rusku v novém čísle OpenMinds Magazine.

Zatímco západní média popisují Dr. Finkelsteina jako poněkud drsného vědce s divokými představami o mimozemšťanech, neuvědomují si, že mnoho lidí na tomto světě je otevřeno myšlence, že taková návštěva je již na cestě a že otevřená komunikace by již mohla být na obzoru. Možná, že uvidíme více západních vědců jak jsou otevřeni této možnosti a uvažujících o objevování planet schopných hostit život, což je téma, které stále narůstá, a to dokonce i v našem vlastním slunečním systému.

Alejandro Rojas 29.6. 2011

OpenMinds

překlad: Karel Rašín

Zdroj:www.exopolitika.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mimozemštané

Hana,23. 1. 2012 17:02

Já myslím, že jsou všude kolem nás, jen čekají, až dostaneme rozum, aby se mohli s námi spojit.