Jdi na obsah Jdi na menu
 


3 DŮLEŽITÉ ZPRÁVY UFOLOGIE

23. 8. 2011

Robertsonova komise

Kritickou událostí v tomto procesu byl leden 1953 a Robertsonova komise (porota). Jistá skupina vědců, které předsedal Dr. H. P. Robertson a byla tajně financována CIA, doporučila, aby bylo pozorování UFO zpochybňováno vzhledem k možnosti, že by s těmito událostmi mohly manipulovat „zahraniční síly“ způsobem, který by mohl podkopat národní bezpečnost Spojených států. Tato porota doporučila jakýsi „vzdělávací program“, který by odradil veřejnost od požadavku na seriózní vyšetřování pozorování UFO. Jak bylo citováno dříve, tento program zahrnoval zpochybňování zpráv o UFO v masmédiích.

Závěry Robertsonovy komise byly v březnu 1954 doprovozeny tajnou pasáží v textu Společné politiky vojensko-námořních leteckých sil (JANAP) 146, která pro vojáky nebo piloty činila přestupek z toho, když odhalí informace o pozorování UFO, které byly hlášeny, za což budou podrobeni úřednímu „vyšetřování“.

Robertsonova komise ve své zprávě došla k závěru, že UFO nejsou přímou hrozbu pro národní bezpečnost, ale mohly by představovat nepřímé ohrožení. Doporučila program, který měl snížit zájem veřejnosti o toto téma a aby civilní skupiny UFO byly sledovány.

Závěry Robertsonovy komise prezentoval její mluvčí Frederic C. Durant, expert na rakety pro CIA (z OSI – Agentura vědeckého zpravodajství) – jsou známy jako Durantova zpráva.

 

Brookingská zpráva

Tento názor, že se o případných mimozemských bytostech uvažovalo spíše negativně, se také odrazil v roce 1961 ve studii Brookingského institutu, zplnomocněného NASA jménem kongresu Spojených států. „Brookingská zpráva“ popisovala devastační sociální dopad jakéhokoli oznámení, potvrzujícího existenci mimozemského života: „pro všechny skupiny, vědce a inženýry by mohlo být odhalení relativně nadřazených bytostí nanejvýš devastujícím“.

Brookingská zpráva, která byla připravena Brookingským institutem pro výbor NASA v roce 1960 v sekci nazvané „Důsledky odhalení mimozemského života“ popisuje devastující účinky na společnost, které by se mohly objevit jako důsledek jakéhokoli oznámení o takovém objevu:

 

„Vědomosti o tom, že na jiných planetách ve vesmíru existuje život, by mohly vést k větší jednotě lidí Země na základě „jedinečnosti“ člověka nebo na základě letitého předpokladu, že jakýkoli cizinec je ohrožením...To, zda by byl pozemšťan takovýmto objevem inspirován k vrcholným snahám ohledně vesmíru, je diskutabilní otázka. Antropologické spisy obsahují mnoho příkladů společností jistých si svým postavením ve vesmíru, které se rozpadly, když se musely spojit s předtím neznámými společnostmi, hlásícími se k rozdílným myšlenkám a rozdílnému způsobu života; ostatní, kteří přežili takovou zkušenost, za to obvykle zaplatí cenu změn hodnot, přístupů a chování.“

 

Condonova zpráva

V roce 1969 byla publikována Condonova zpráva, která byla široce odmítnuta badateli UFO jako cenzura, která umožňuje povolit americké Air Force upustit od seriózního vyšetřování pozorování UFO.

Zpráva obsahuje 1 465 stránek dokumentů, vyplývajících ze studia, vedeného vědcem Dr. Edwardem Condonem o jevu UFO, který byl založen na údajích sesbíraných projektem Blue Book. Americké Air Force byla předložena v listopadu 1968 a vydána v lednu 1969. Condon v ní píše:

Náš obecný závěr je, že nic, co pocházelo ze studia o UFO za posledních 21 let, neposkytuje žádné vědecké poznání. Pečlivé zvážení toho, co máme k dispozici, nás vede k závěru, že další rozsáhlé studium UFO je pravděpodobně neopodstatněné.....

Tato zpráva přilákala pozornost kritiků a v neposlední řadě i část vědecké komunity, která nevěděla, zda jsou mimozemské hypotézy právoplatné nebo ne. Condonova zpráva příliš rychle popřela jisté dobře zdokumentované případy UFO, pro které nebylo jasné vysvětlení.

 

PhDr. Michael Salla

Překlad: Karel Rašín

Zdroj: http://www.exopolitika.cz/news/a3-dulezite-zpravy-ufologie/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

Krakonoš,23. 9. 2011 12:46

Pro vyšší moci by bylo ideálem, aby byli "obyčejní" lidé "hloupí" a "mlčeli". Když je někdo "chytrý" a moc mluví, a nehraje to do not těm nahoře, potom je problém. Zkrátka jsou zde věci, o kterých nemáme ani tušení...